Steunmaatregelen voor ondernemers

Het is een heftige tijd voor ondernemers. Gelukkig is er een reeks aan maatregelen aan gekondigd door de overheid voor de ZZP-ers.

Ik heb een overzicht gemaakt waar jij als ZZP-er eventueel aanspraak op kunt maken.

 1. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

De overheid kan je in deze periode helpen met een tijdelijke inkomstenondersteuning. Dit geldt met terugwerkende kracht van de periode 1 maart tot (voorlopig) 1 juni. De regeling is niet nieuw, maar het is een versoepeling van een regeling die al bestond, de zogenaamde Besluit bijstandsverlening (Bbz).

Voorwaarden:

 • Je bent ouder dan 18 jaar
 • Bent Nederlander of verblijft regelmatig in Nederland
 • Stond al voor 01-01-2020 ingeschreven bij de KVK en voldoet aan het urencriterium.

De uitkering bedraagt maximaal 1500 euro per maand voor voorlopig 3 maanden. De uitkering vind plaats binnen 4 weken na aanvraag. En het is geen lening maar een gift. De TOZO vraag je aan bij de gemeente van je woonplaats.

 1. Noodloket (Compensatieregeling)

Het noodloket is bedoeld voor zelfstandigen die direct hard worden getroffen door de overheidsmaatregelen. Zoals bijvoorbeeld de Horeca en diverse contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Zij zien geheel of grotendeels hun omzet verdwijnen. Als je voldoet aan de voorwaarden kun je een eenmalige gift van 4000 euro ontvangen om lopende kosten te compenseren.

Voorwaarden:

 • Geen omzet als gevolg van coronacrisis
 • Doorlopende vaste lasten
 • Fysieke inrichting buitenshuis. ( over deze definitie zijn ze nog in gesprek)

Momenteel wordt deze regeling nog uitgewerkt. Dus de voorwaarden zijn nog niet helemaal duidelijk. Het zelfde geld over hoe en waar je dit aan kunt vragen. Het ‘loket’ is bijna open. Het beste kun je de website van van de Rijksdienst in de gaten houden.

 1. Uitstel betaling van belasting

Ondernemers kunnen uitstel van betaling voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting aanvragen. Dat kon altijd al. Maar nu kan je, op basis van de aanslag, ook voor de omzetbelasting uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen.

Waarop wordt beoordeeld?
Wat moet er in de brief waarin je uitstel van betaling aanvraagt:

 • dat er sprake is van bestaande betalingsproblemen en bijvoorbeeld geen nog te verwachten betalingsproblemen.
 • dat jouw betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn als gevolg van het coronavirus.
 • dat jouw onderneming levensvatbaar is.

Ook zal de Belastingdienst de verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van belastingen, schrappen.

Veel banken zijn nu ook coulant. Neem dus contact op met je bank. Misschien kan je tijdelijke eventuele rente en aflossing van lopende leningen stop zetten.

Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben? Neem gerust contact met mij op. Samen sparren kan al heel veel opleveren.

Stay safe!